Kommunikáció a párkapcsolatban

Young couple talking

A leggyakoribb probléma, amivel hozzám fordulnak a párok, hogy segítséget kérjenek, az a kommunikáció hiánya vagy a kommunikáció nem megfelelő szintje, formája. Nem tudnak beszélgetni, nem tudnak megvitatni dolgokat. Azt gondolják, ha elmondják egymásnak, mi történt ma napközben velük, akkor már jól működik köztük a kommunikáció. Pedig ez csak a kezdet.

Mikor jó, megfelelő a kommunikáció?

Couple-talking-dreamstime_s_8339188

Persze, meg kell osztanunk a párunkkal, mivel és hogyan telt a napunk, amíg távol voltunk. Ez az alap. Itt azonban nem szabadna megállni. Az igazi kommunikáció mélyen belemegy abba is, hogyan éltük meg, milyen hatással voltak ránk a nap eseményei. Vagyis nem csak szavakat közlünk, de merünk, tudunk az érzelmeinkről is beszélni. Na, valahol itt kezdődik az igazi, hatékony kommunikáció. Megosztani az érzéseimet a másikkal, illetve értően figyelni, hallgatni, amikor a párom beavat a bizalmába, az érzelmeibe.

Miért fontos a jó kommunikáció a párkapcsolatban és minden egyéb kapcsolatunkban?

Young Couple Having Argument At Home; Shutterstock ID 40209763; PO: aol; Job: production; Client: drone

A jó kapcsolat egyik alapja az őszinte, feltétel nélküli, kölcsönös, rendíthetetlen szeretet egymás iránt. A másik fontos tényező, hogy tudjam tisztelni a páromat, feltétel nélkül bízzak benne, és ez viszont is meglegyen. A harmadik, de igazán nem tudnám rangsorolni, melyik a legfontosabb a három közül, az pedig a hatékony, mély és nyílt kommunikáció. Ez a három tényező feltétlenül szükséges, fontos, és elengedhetetlen egy párkapcsolatban. Enélkül nem lehet tartós és egészséges a kapcsolat. Legalábbis, hosszú távon nem működhet.

Gyakran hallom azt a kifogást, megjegyzést a hozzám fordulóktól, hogy “ha szeret, tudnia kell, mire van szükségem”. Ez nem így van!  A másik ember a párom, társam, de nem gondolatolvasó. Joga van tudni, mi zajlik bennem! Ezt pedig csak a kommunikáció révén tudja, tudhatja meg. Mondd el! Beszélj róla! Adj hangot az érzéseidnek, vágyaidnak, félelmeidnek! Ha a másik kettő tényező jelen van a kapcsolatotokban, akkor nincs mitől tartanod!

Mi a jó kommunikáció és mi nem?

sad-couple

Nagyon sokan összetévesztik az őszinteséget és egyenességet a “ami szívemen, a számon” jelenséggel. Igen, mindenkiben, benned is vannak időnként kételyek, bizonytalanságok a kapcsolatodat illetően. Persze, nem lehetünk mindig csak fent. amikor lent vagyunk, valami egyéb ok miatt elbizonytalanodunk a párkapcsolatunkban, érdemes először mélyen magunkba néznünk. Vajon tényleg a párom az, aki a problémát, a félelmet, bizonytalanságomat okozza, vagy esetleg valamilyen múltbéli emlék, történet feszeget ott bent, a lelkem mélyén? Gyakori tünet, helyzet, hogy olyan párt választunk magunknak, aki hasonlít az életünkben korábban jelen lévő valamely személyre. Ez lehet édesanyánk, édesapánk, nagyszülő, vagy testvér. Régen, valamit megéltünk, de nem dolgoztuk fel a hozzá kapcsolódó negatív érzéseinket, és most, a párunk megnyomja a fájdalmas nyomógombjainkat.

Kérdésem: ekkor szabad-e, kell-e elmondanunk neki, hogy elbizonytalanodtunk a kapcsolatunkat illetően? Hogy nem bízunk benne? Szerinted róla szól ez a történet, vagy rólam? Persze, rólam! Ha akkor, amikor bizonytalanná válok, elmondom nyíltan és keresetlen szavakkal a bennem dúló folyamatokat, lehet, olyan fájdalmat okozok neki, ami mély sebet ejthet rajta.

Mi a megoldás, milyen mélységig lehet szókimondó a kommunikáció?

Couple-talking-indoors-1443817

Persze, el kell mondjam, mit érzek, hogyan érzem magam, mi zajlik bennem. De feltétlenül ki kell hangsúlyoznom, hogy ez nem róla szól. El kell mondjam neki, hogy amit mondott, vagy tett, egy régi fájdalmamat, emlékemet elevenítette fel, nem ő bántott engem, nem őbenne bizonytalanodtam el, hanem az elvarratlan szálakat kell magamban kibogozni, amik a múltamhoz kötnek. Na, az én fogalmaim szerint ez az őszinte, hatékony és mély kommunikáció!

Még egy fontos kérdés: hol történjen a kommunikáció, hol beszélgessetek?

Couple conversing

Semmiképp sem javasolnám, hogy az ágyban beszéljetek a problémákról. Oda ne vigyétek a gondok, terhek negatív energiáját! Legjobb, ha elmentek valahová, egy nyugodt, semleges, csendes helyre,  ahol zavartalanul tudtok beszélgetni.

Van egy jó hírem!

Couple looking to each other during therapy session while therapist watches

A kommunikáció tanulható! Szerintem kell is tanulni, ugyanis gyermekkorunkban nem kaptunk (általában) megfelelő mintát arra, hogyan használjuk ezt a fontos kapcsolatépítő eszközt, a kommunikációt!

Gyere el, amikor még nem késő! Javíts a kapcsolatodon azzal, hogy még jobbá, még eredményesebbé, még mélyebbé válik a kapcsolatodban a kommunikáció!

Hands with torn photograph of couple

Ne várd meg, amikor már nem lehet megmenteni a kapcsolatodat!