Felszabadultan nevető kislány
Szerző:
Kategóriák: Egyéb, Pszichológia

Te egy csodálatos ember vagy! Igen! Te!

Miért van az, hogy mindenki olyan boldog rajtam kívül?
Mert ők megtanulták mindenben a jót, a csodálatos dolgokat és a gyönyörűt látni. – mondta a mester.
Én miért nem látom mindenben a jót és a gyönyörűt?
Mert nem láthatod a gyönyörűt magadon kívül, ha nem veszed észre önmagadban.
(Anthony de Mello)

Nem a bőség tesz boldoggá

Nem a bőség tesz boldoggá

A szépet és jót, csodálatos dolgokat leggyakrabban önmagunkon kívül keressük. Azt hisszük, akkor leszünk boldogok, és elégedettek, ha szép környezet vesz minket körül, ha kényelemben élünk. És mi történik? Ugyanolyan boldogtalanok vagyunk gyönyörű tárgyak között, mint korábban.

Mindig várunk valamire. Valami csodára. Valami csodálatos dologra.

Gondolj csak bele, hányszor mondtad már életed során:

De jó lesz, ha levizsgázom, ha megveszem, ha megoldom, ha odaérek, ha megkapom. Vagy: csodálatos lesz, amikor majd férjhez megyek/megnősülök, gyermekem lesz. Ha majd jó munkám lesz, ha majd megoldom a gondjaimat, ha majd nem kell már korán kelnem, stb.
És még sorolhatnám napestig.

Emellett még azt a lehetőséget is elszalasztjuk, hogy meglássuk, megéljük azokat a csodálatos pillanatokat, amikre nem tudunk figyelni, mert a fókuszunk valahol máshol van. Vagy  a múltban, vagy a jövőben.

A gyermek még látja a csodálatosat a világban

A gyermek még látja a csodálatosat a világban

Valamire mindig vágyunk, valamit mindig várunk, ami majd boldoggá tesz minket. És a csodálatos dolog, amire úgy vágyunk, hogy majd boldoggá tesz minket,  elmarad. Pedig mennyire áhítottuk.

Tudod, miért?

Mert közben mi magunk nem változunk (vagy nem annyira, mint kellene), és arra várunk, hogy a körülmények oldják meg problémánkat. A körülmények tesznek majd minket boldoggá. Pedig a csodálatos történések mi magunk vagyunk. De erre szemünk kell, hogy legyen, hogy lássuk, és fülünk kell legyen, hogy hallhassuk.

De addig nem örülhetünk eléggé az elért eredményeinknek, amíg nem látjuk meg önmagunkban a csodálatos tulajdonságokat. Azt, hogy mi magunk vagyunk a csoda. Meg kell látnunk és ezt tudatosítani kell magunkban.

Mit is jelent ez?

Valahányszor eredményt érsz el, ne feledd megdicsérni Magadat! Erre mondhatod, hogy te nem szoktál eredményeket elérni, minden a mások érdeme. De vedd észre, te magad oldottad meg, te magad érted el, te magad küzdöttél a csodálatos sikerért. Mondd ki hangosan:

„Büszke vagyok magamra!”

Kislány a tükörben puszit ad magának

Kislány a tükörben puszit ad magának

Az elmúlt hónapban, évben hányszor mondtad ki ezt a mondatot?  Tégy egy próbát! Az elkövetkező hónapban, amikor akármilyen kis eredményt érsz el, méltasd! Dicsérd meg Magad! Légy nagyon büszke Magadra! És mindezt a tükör előtt állva, hangosan mondd a szemedbe!
Lehet, először zavarba jössz. Talán el is sírod Magad. Ez így van jól! Csak folytasd, és meglátod, egyre jobban megy, és ettől egyre jobban érzed Magad!

Ne habozz, ne késlekedj! Már ma kezdd el!